9/23/2014

Worden de Rockefellers ECHT filantropisch ?

Wie ook maar een beetje op de hoogte is van de geschiedenis van de Rockefeller-familie zal de vraag in de titel ongetwijfeld, en zonder er verder over na te denken, met “nee” beantwoorden. Er is namelijk nog steeds een verschil tussen naïef en gek: de Rockefellers zijn geen van beide, wij zijn in ieder geval niet gek. Toch even duiden waarover we het hebben.

De familie Rockefeller, meer bepaald het Rockefeller Brothers Fund, liet gisteren weten dat ze de oliesector de rug toekeert en kiest voor “hernieuwbare” energie. Nieuws dat, wetend dat de familie steenrijk werd dankzij de olie-industrie, aan de vooravond van de klimaattop in New York insloeg als een bom en ongetwijfeld ook op de financiële wereld effect zal hebben.

Wat gebeurt er concreet ? Wel, het Rockefeller Brothers Fund zou meer dan 50 miljard dollar aan investeringen terugtrekken uit de olie-industrie en datzelfde bedrag investeren in zogenaamd “hernieuwbare” energie en zich daarmee aansluiten bij het een paar jaar geleden op Amerikaanse universiteiten ontstane inititatief Global Divest-Invest.

Ongetwijfeld leuk voor de groene jongens, maar het gegeven op zich beantwoordt niet de vraag of de Rockefellers dit werkelijk doen vanuit filantropische overwegingen. Laat ons wel wezen: het feit dat Amerikaanse pensioenfondsen, religieuze groeperingen en grote universiteiten hun aandeel in Global Divest-Invest hebben verdubbeld sinds begin van dit jaar wijst er op dat daarmee ofwel veel geld te verdienen valt of dat de aandeelhouders, leden en sponsors van die pensioenfondsen, religieuze groeperingen en grote universiteiten er geen probleem mee hebben dat hun geld over de balk wordt gegooid. Wij gokken op dat eerste.

We zijn zo vrij daaraan toe te voegen dat de verklaringen van de Rockefellers over het waarom van hun bekering tot “hernieuwbare” energie nogal dubbelzinnig klinken: “We zijn er sterk van overtuigd dat als hij [John D. Rockefeller, de stamvader van het Rockefeller-imperium] vandaag nog zou leven, hij als een verstandig zakenman met een kijk op de toekomst, zou wegtrekken uit de fossiele brandstoffen en investeren in schone, hernieuwbare energie” (let op: in bijvoorbeeld Het Laatste Nieuws stond dat over “als een verstandig zakenman” niét vermeld). Wij onthouden daar, in klaarblijkelijke tegenstelling tot de media, vooral uit dat de Rockefellers hun beslissing zien als een beslissing die een verstandig zakenman zou nemen. En een verstandig zakenman, die gaat waar het geld zit.

“Waar het geld zit”, dat is tegenwoordig, of minstens zeer binnenkort, niet meer in de olie-industrie, maar in de sector van de “hernieuwbare” energie. Dat lijkt ons ook de reden waarom de Rockefellers nu en niét, pakweg twintig jaar geleden, toen de vervuiling door de olie-industrie ook al méér dan ruimschoots was aangetoond en iedereen toch al tot het besef gekomen was dat de olievoorraden sowieso niet eindeloos zijn, “filantropisch” geworden zijn. Zoals Ellen Dorsey in januari van dit jaar al schreef in de Huffington Post hoeft een desinvestering in fossiele brandstoffen geen negatief effect te hebben op het portfoliorisico en de winsten. Studies van onder andere Impax, Aperio Group en Boston Common Asset Management toonden namelijk niet alleen aan dat er geen enkel risico verbonden is aan terugtrekking uit de top 200 oliemaatschappijen, maar ook dat er zelfs een groter risico verbonden is aan het aanhouden van de investeringen daarin gezien het bestaan van de koolstof-zeepbel en de waardering van voorraden aan fossiele brandstoffen op basis van reserves die nooit meer zullen gebruikt worden.

Dat de Rockefellers zich van dat probleem bewust zijn, wordt onder andere bewezen dat het Rockefeller Brothers Fund een van de financiers was van een onderzoek naar … die koolstof-zeepbel. Wij denken dus dat de Rockefellers eieren voor hun geld kiezen en dat we binnenkort nog meer giganten uit de olie-industrie dezelfde beslissing zullen zien nemen. Precies zoals een aantal figuren uit de gratis prequel op De Maier-Files dat zouden doen ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten