9/10/2014

De Bielefeld-samenzwering – deel 1

Beeld uit de gratis prequel op De Maier-Files

Wie wel eens bezig is met het thema “samenzweringen” – en wij bij De Maier-Files zijn dat – stoot vroeg of laat op de zogenaamde Bielefeld Verschwörung, ofte Bielefeld-samenzwering.

Bielefeld is een stad gelegen in het noordoosten van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, meer bepaald in het Regierungsbezirk Detmold, alwaar ook het hotel van onze kameraad Rolf Dietrich gevestigd is (zie daarvoor de prequel op De Maier-Files, hier gratis te lezen: http://www.maier-files.com/NL/prequel.php). Bielefeld heeft meer dan 328.000 inwoners en is daarmee de grootste stad van de regio Ostwestfalen-Lippe - waarvan de stad ook het wetenschappelijk en cultureel centrum is - en een van de twintig grootste steden van Duitsland.

Althans, dat is wat officiële bronnen u zullen melden. De werkelijkheid is namelijk dat de stad … niet bestaat. Wij moesten vorige week (zie dit stukje: http://maier-files.com/NL/blog.php?p=10) nog langs de A2 –afrit Bielefeld passeren en daar was werkelijk niets te zien behalve weiland. Niet zo raar dus dat aan het einde van de trailer van de film die over de Bielefeld-samenzwering gemaakt is gezegd wordt: “Sehen wir uns nicht in dieser Welt, dann sehen wir uns in Bielefeld” (Als we mekaar niet zien in deze wereld, zien we mekaar in Bielefeld).

Nee, ernstig, Bielefeld bestaat wél. En het hele complot is uitgevonden door een paar studenten in 1993 (het werd bekend via ene Achim Held, een ICT-jongen, die het in 1994 lanceerde op het internet). Bedoeling was naar verluidt de onfalsificeerbaarheid van complottheorieën en hun noodzakelijke cirkelredenering aan te tonen. En daarover willen we het morgen graag hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten