9/26/2014

Blake en Mortimer en de Jenseitsflugmaschine

Jenseitsflugmaschine

Deze morgen keerden we – dat rare geheugen van ons, hè – om een of andere reden ettelijke jaren terug in de tijd. Niet letterlijk, zo goed zijn we niet, maar figuurlijk, uiteraard: we zagen namelijk beelden uit een Blake en Mortimer-album voor ons geestesoog verschijnen. Dat album waarin Mortimer door de tijd reist … Hoe heette het ook alweer … O ja, De valstrik.

Herinnert u zich dat album ? Blake speelt er nauwelijks in mee, maar Mortimer tuint wel mooi in het spelletje van professor Miloch. Miloch, die het brein was achter de meteorietenregen in S.O.S. Meteoren, laat Mortimer een fijne erfenis na: een “teletijdsmachine”. Een gesaboteerde helaas, waardoor Mortimer bijna het loodje legt, maar wél een werkende.

Hmm, okee, niet echt origineel in de stripwereld, natuurlijk, ook niet toen het album in 1962 verscheen. Maar wij dachten wel aan déze “teletijdsmachine” toen we, deze morgen dus, een stukje lazen over de zogenaamde Jenseitsflugmaschine.

Van die Jenseitsflugmaschine is maar één tekening bekend (die hierboven) en daarop lijkt de machine niet erg op die van Miloch (hier), maar ze lijken wel exact hetzelfde te doen: ervoor zorgen dat de bestuurder door de tijd kan reizen …

December 1919: Karl Haushofer, hoofd van het Thule Gesellschaft, nodigt een handvol destijds hooggewaardeerde occultisten uit in een blokhut in de Alpen nabij Berchtesgaden en stelt hen voor aan twee mooie vrouwen. De ene blijkt behoorlijk verlegen, is amper 18 jaar oud en wordt Sigrun genoemd. De andere heet Maria Orsitsch en heeft volgens Haushofer een bericht ontvangen van een buitenaardse beschaving. Beide zijn, wat dan heet, mediums.

Orsitsch heeft het bericht dat ze ontving opgeschreven in twee talen – via een techniek die automatisch schrijven wordt genoemd -, zijnde, volgens Haushofer, een geheime Tempelierscode en Sumerisch. Haushofer heeft de teksten al vertaald: ze blijken de nodige instructies te bevatten voor het bouwen van een anti-zwaartekrachttoestel. Viktor Schauberger, een ook toen al controversieel wetenschapper, had de instructies bekeken en bevestigd dat het potentieel had.

We laten de uitleg over waar de instructies precies vandaan kwamen – Aldebaran - voor wat ze is, maar staan wel even stil bij het gegeven dat er door Orsitsch en/of Haushofer ook werd beweerd dat de machine de mogelijkheid had de tijd te veranderen.

Wetend dat Aldebaran 65 lichtjaren van ons verwijderd is en de Jenseitsflugmaschine volgens de teksten moest dienen om “waardige” mensen daarheen te vervoeren, past die claim in ieder geval in het plaatje. En in het besef dat de Thule Gesellschaft verre van tevreden was met de wereld die geschapen was door de Industriële Revolutie en er alles aan zou gedaan hebben om daar een einde aan te maken, was die claim ook wat het verhaal interessant maakte voor de groep.

Stel je immers voor dat ze zouden kunnen terugkeren naar de tijd waarin “de Goden nog over de Aarde wandelden”. Geen idee wanneer dat geweest is, maar naar welke tijd keert Mortimer het eerst terug met de Jenseitsflugmaschine – in de strip “chronoscaaf” genoemd - van professor Miloch ? Juist, naar 150 miljoen jaar geleden. Hij ontmoet er dan wel geen Goden, maar wel een paar van de dinosauriërs die toen nog over de Aarde liepen. De mannen en vrouwen die die avond bijeen waren bij Haushofer zouden aardig opgekeken hebben …

Hoe dan ook, ja, vliegende schotels spelen een zekere rol in Boek 1 van De Maier-Files, maar een Jenseitsflugmaschine is er niet te bekennen. Geen van beide trouwens in de gratis prequel op onze website, maar die is wel meer dan de moeite van het lezen waard.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten