9/09/2014

Oorlog in Oekraïne – En de winnaar is … China ?

Beeld uit de gratis prequel op De Maier-Files

Raar hoe ideeën die in je eigen hoofd opkomen op datzelfde moment ook bij anderen vorm lijken te krijgen. Wij werden deze morgen wakker met de gedachte dat China wel eens zou kunnen profiteren van de oorlog in Oekraïne en kijk, verschillende anderen schreven daar vandaag óók over. Een poging dus om de situatie samen te vatten.

Het zal duidelijk zijn dat Rusland er op dit ogenblik alle belang bij heeft zijn economische banden met China te versterken. Dat het dat kan, maakt ook duidelijk dat het land een voordeel heeft ten opzichte van “het Westen”: het verlies dat gemaakt wordt door de wederzijdse boycot kan goedgemaakt worden door de winst uit betere relaties met andere landen. Een dergelijke mogelijkheid zit er voor zover wij zien niét in voor “het Westen”.

Eén van de recentste, en meest opvallende, voorbeelden van dat compenseren is de pijplijn van 4000 kilometer die de gasvelden van Jakoetsk gaat verbinden met de Chinese grens. De onderhandelingen daarover werden in mei succesvol beëindigd, Poetin kon gisteren “het grootste bouwproject ter wereld” openen in Oost-Siberië. Het gascontract dat daaraan vasthangt loopt over 30 jaar en is 310 miljard euro waard. Niet geheel zonder risico voor Rusland omdat China wel eens zou kunnen proberen de prijzen te drukken, maar anderzijds heeft China dat gas ook echt nodig.

Intussen heeft de Chinese nationale petroleummaatschappij CNPC ook 20 procent in handen van een project van de Russische Novatek-groep en Total France in het schiereiland Jamal, terwijl ze ook met Rosneft werkt aan olievoorraden in Oost-Siberië en vanwege Poetin deze week nog het aanbod kreeg een aandeel te verwerven in het gigantische Vankor-olieveld.

Rusland slaagt er dus in de wegvallende geldstroom uit het Westen op te vangen door een nieuwe geldstroom uit het Oosten, China slaagt er in zijn energielijnen te diversifiëren. Beiden winnen.

Maar er is meer. China en Rusland kwamen vandaag overeen een groter deel van hun onderlinge handel te betalen in de eigen munt en de samenwerking tussen hun banken uit te breiden. Bedoeling: de afhankelijkheid van de munt van een derde land, lees: de dollar, beperken. Tweede doel: de toegang van Russische bedrijven tot de financiële markt openhouden ondanks de sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten ter zake. Derde doel: de ambitie van China om van de yen op een dag dé reservemunt van de wereld te maken dichterbij te brengen en de risico’s verbonden aan het beleggen in schulden van de VS-overheid beperken.

En dan is er nog dit: China heeft er militair en economisch belang bij de “landroute” langs Rusland open te houden. Voor de “maritieme route” moet het land namelijk rekening houden met de zeemacht van de Verenigde Staten, terwijl de “landroute” die China, Kazachstan en Rusland verbindt de garantie biedt op een veilige passage van Chinese export naar Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Rusland heeft er intussen belang bij dat via die “landroute” de uitvoer van energie en andere producten naar China kan doorgaan. Li Hui, de Chinese ambassadeur in Moskou, blijft dan ook herhalen dat “China en Rusland samenhangen zoals lippen en tanden”.

Maar daarmee zijn we er nog niet. Oekraïne en Rusland zijn namelijk ook concurrenten geworden in plaats van wederzijdse leveranciers en afnemers, vooral wat betreft … militair materieel. Beide zijn dan ook op zoek naar nieuwe kopers en beide kijken daarvoor naar China. China zit dus in, wat heet, een kopersmarkt, waardoor het land makkelijker en goedkoper aan militaire technologie en expertise kan komen. Aan de andere kant kunnen Chinese leveranciers wel eens een goedkoop alternatief zijn voor productie van bepaalde militaire spullen in Rusland (waar die spullen vroeger gekocht werden in Oekraïne), wat voor Rusland ook wel eens een voordeel kan bieden. En in het voordeel van zowel Rusland als China zou het kunnen zijn dat derde landen die altijd wapens gekocht hebben van Rusland, maar dat nu vanwege de internationale druk niet meer durven, wapens – al dan niet van Russische makelij – gaan kopen in China.

De toenemende verbondenheid tussen China en Rusland begint – hoewel er vooralsnog geen sprake is van een officiële alliantie – in ieder geval al invloed te hebben op derde landen. Mongolië bijvoorbeeld, geprangd tussen de twee grootmachten, wordt de jongste weken opgevreeën door Rusland en China en herpositioneert zijn buitenlands beleid meer en meer richting die twee buren. Mansour Moazzemi, Iraans onderminister voor Olie liet gisteren dan weer weten dat het land nauwer gaat samenwerken met Rusland en China om de sancties tegen Iran te omzeilen. Voor Rusland interessant omdat Iran afnemer van militair materieel is, voor China interessant omdat Iran op dit moment de derde grootste leverancier van ruwe olie is. En wat met de gezamenlijke militaire oefening tegen een denkbeeldige “separatistische organisatie” die Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan, samen met Rusland en China eind augustus organiseerden ?

Wel, wij weten niet of de winnaar van de oorlog in Oekraïne China zal heten, maar we hebben toch wel de indruk dat de door de Verenigde Staten geleide actie aldaar het blok van potentiële tegenstanders alleen maar nauwer tot elkaar brengt …

Over tegenstanders gepraat: Dieter en Lena hebben er ook meer dan ze wel zouden willen. Lees erover in de gratis prequel op De Maier-Files.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten