9/05/2014

Heeft “het Westen” de sancties tegen Iran ingetrokken ?

22 september 1980: Irak valt Iran binnen na een lange geschiedenis van grensconflicten en met als motivatie dat de Iraanse Revolutie van 1979 (waarbij de sjah werd afgezet en het radicaal-islamitische regime van ayatollah Khomeini in de plaats kwam) de sjiïtische meerderheid in Irak wel eens op het idee zou kunnen brengen om iets soortgelijks te proberen. De Iraakse troepen slagen er, dankzij de revolutionaire chaos in Iran, in enig grondgebied te veroveren, maar raken dat tegen juni 1982 bijna allemaal weer kwijt. In de volgende zes jaren was grotendeels Iran in het offensief.

20 augustus 1988: als er uiteindelijk een wapenstilstand komt, duurt het verschillende weken vooraleer alle Iraanse troepen zich teruggetrokken hebben van het Iraakse grondgebied en zich opnieuw achter de grenzen van 1975 hebben geïnstalleerd.

5 september 2014: ayatollah Khamenei geeft zijn zegen aan samenwerking met de Verenigde Staten om IS(IS) te bevechten in het noorden van Irak. De Iraanse opperbevelhebber van de Quds, Qasem Soleimani, krijgt toelating daartoe militaire operaties te coördineren met de VS, Iraakse en Koerdische troepen. Reden ? Iran zegt het soennitische IS te zien als een ernstige bedreiging. Maar misschien is er méér aan de hand.

Iran heeft immers jaren problemen gemaakt van buitenlandse “tussenkomst”, zeker die van de Verenigde Staten, in Irak. En Iran heeft al máánden een serieuze voet aan de grond in Irak. Geen hypocriet gedoe over “no boots on the ground” van die kant. En dat wéten de Verenigde Staten: vorige maand nog hebben de VS luchtaanvallen op IS-troepen rond Amerli uitgevoerd ter ondersteuning van een coalitie van een door Iran gesteunde sjiïtische militie en Koerdische troepen (die werkten ook al met Iraanse troepen samen tijdens de Iraans-Iraakse oorlog). En zelfs de verdediging van Bagdad tegen een aanval van IS-troepen werd mee georganiseerd door Quds-opperbevelhebber Soleimani aan het hoofd van Iraakse sjiïtische milities.

Sterker nog: wellicht gebeuren de bombardementen al een aantal maanden door de VS en Iran zij aan zij. Immers: de SU-25-straaljagers die Poetin begin juli naar Irak zou gestuurd hebben om zij aan zij met de Amerikanen de IS-troepen te bombarderen, zouden volgens sommige experten … van Iraanse oorsprong zijn.

Als dat zo is, als Iran dus al lang “boots on the ground” is in Irak, waarom maakt ayatollah Khamenei dan nú van zijn samenwerking met de Verenigde Staten een officiële zaak ? Wel, wij denken aan … kernwapens.

Er gelden namelijk nog steeds sancties van onder andere de Verenigde Staten tegen Iran omdat dat laatste land de ambitie heeft een eigen nucleair programma – wellicht met als “aangenaam” bijproduct atoombommen – te ontwikkelen. Iran vindt die sancties hoogst onaangenaam, maar Iran heeft dus ook de mogelijkheid om in te grijpen in Irak. Niet echt eigenaardig dus dat Mohammed Javad Zarif, Iraans minister van Buitenlandse Zaken, half augustus zei dat Iran bereid is toe te treden tot een internationale anti-IS-coalitie als … die sancties opgeheven worden.

Wij verwachten dat pas in november officieel zal bericht worden dat die sancties opgeheven worden – dan zouden de gesprekken ter zake immers afgelopen moeten zijn -, maar maken ons sterk dat Iran nú al zijn gang mag gaan wat het nucleaire programma betreft.

Een leuke beloning wetend dat Iran, dat dus – zoals gezegd – wel degelijk “boots on the ground” heeft in Irak en daar ook niet geheimzinnig over doet, dankzij de samenwerking met de Verenigde Staten wel eens de praktische controle over zijn buurland zou kunnen verwerven …

Wij muizen er vanonder voor het weekend. Waarom niet even de gratis prequel op De Maier-Files lezen terwijl wij er niet zijn ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten