9/16/2014

Rosetta’s eerste ontdekking op komeet 67P: een vliegende schotel

Beeld uit de gratis prequel op De Maier-Files

Gisteren zeiden we al dat we geen “believers” zijn wat betreft “chemtrails”, wel, we zijn het ook niet wat vliegende schotels aangaat. Vooral niet als het om het soort schotels gaat waarvan de bemanning geheel en al uit groene mannetjes blijkt te bestaan die na honderden ontvoeringen van aardlingen nog steeds niet genoeg weten over onze soort en dus maar doorgaan met het plaatsen van anale of andere sondes in de daartoe opgestraalde proefkonijnen.

Maar … er bestaan natuurlijk wél ongeïdentificeerde vliegende (en andere) voorwerpen, in de volksmond ook aangeduid als UFO’s. In die categorie lijkt ons het ding te vallen dat toevallig door ruimtevaartuig Rosetta op de gevoelige plaat werd vastgelegd toen dat ruimtevaartuig een foto maakte van komeet 67P, ofte 67P Churyumov-Gerasimenko (naar de ontdekkers ervan).

Nah ja, er worden zo goed als iedere dag UFO’s gefotografeerd, toch ? Inderdaad, maar nogal zelden door een ruimtevaartuig. Goed, maar misschien gaat het hier – wat al evenmin zeldzaam is – om een potje fotobewerking door amateurs van het UFO-genre ? Nee dus, en dat is het interessante aan deze foto. De foto staat namelijk op de website van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en wordt ook door deze organisatie, de Europese evenknie van NASA, opgeëist: copyright ESA/Rosetta/NAVCAM, beschrijving “four image NAVCAM mosaic of Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko, using images taken on 10 September when Rosetta was 27.8 km from the comet”. Identificatienummer van de foto: 322247.

U kan de foto hier bekijken. Interessanter wordt het – al is de anomalie zelfs zichtbaar op dit formaat – als we de grotere versie openen en vervolgens gebruik maken van ons vergrootglas door rechts op de foto te klikken. De UFO bevindt zich op de “bovenste” helft van de komeet, in het dal rechts aan de bovenkant daarvan. Als u het beeld daarheen scrollt, kan u er onmogelijk naast kijken: een wit cirkelvormig voorwerp lijkt door dat dal te zweven.

Okee, okee, maar is dat niet Philae, het landingsvaartuig dat Rosetta meebracht ? Nee, Philae is ten eerste niet rond en ten tweede nog niet gelanceerd.

Hmm, wat is het dan wel ? Eerlijk ? Geen flauw benul. We waren niet zo meteen verkocht toen er filmpjes en foto’s gingen circuleren over “onbekende objecten” boven of bouwwerken op de komeet, al is het maar omdat de afkomst van zo’n video’s en foto’s altijd in het ongewisse blijft of op zijn minst “eigenaardig” te noemen valt, maar dat is met deze foto dus anders. Niet alleen omwille van de authenticiteit van de foto, maar ook omwille van de duidelijkheid van wat er op staat.

Dat het voorwerp niet echt in het landschap thuishoort blijkt volgens The Huffington Post uit het gegeven dat de rots ernaast andere karakteristieken vertoont ondanks het feit dat beide in hetzelfde zonlicht baden: “De rots”, aldus The Huffington Post, “komt naar voor als een donkere ruigere vorm terwijl de metalige schijf het zonlicht terug lijkt te reflecteren in de cameralens van het Rosetta-ruimtevaartuig”. Maar vanwaar het idee dat het vliegt ? Wel, kijk nog eens naar die foto: de schaduw van het voorwerp hangt niet vast aan dat voorwerp, in tegenstelling tot wat uiteraard geldt voor elk niét-zwevend voorwerp. De bovenkant van de schaduw komt ook precies overeen met de bovenkant van het voorwerp, de onderkant ervan is vermengd met de schaduw van een rots waar het voorwerp op dat moment over vliegt. Dat kan u ook duidelijk zien in de uitleg in deze video.

Genoeg voor ons om het voorwerp als een UFO aan te duiden in ieder geval … En, o ja, geen vliegende schotels in onze gratis prequel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten