10/01/2014

Vrouw Holle en … De Maier-Files

Vrouw Holle en Dorn

Hoewel we onszelf niet zien als totaal onvertrouwd met de Germaanse mythologie, erkennen we van harte dat andere mensen er meer van weten. Het was dus met grote interesse dat we gisteren een artikel over herfst- en oogstgebruiken van een jongeman genaamd Nick Krekelbergh lazen in TeKoS. En onze interesse werd beloond: we vernamen meer over Vrouw Holle (ook Vrouw Holda genaamd).

Okee … maar wie is die Vrouw Holle dan ? Wel, twee mogelijkheden: we vertellen alles wat we weten en vervelen degenen die bekend zijn met de Germaanse mythologie steendood of we voorzien u van een samenvatting, in de hoop dat het interessant genoeg is om u ertoe aan te zetten meer informatie op te zoeken en de geïnformeerden niet weg te jagen. Aangezien we proberen u ook de gratis prequel te laten lezen, gaan we voor optie twee.

Vrouw Holle is het best bekend als beschermster van de landbouw en vrouwelijke ambachten, hoewel Jacob Grimm (een van de Gebroeders, inderdaad, maar ook een taalkundige en mytholoog) haar verbond met de Germaanse godin Hludana of Holda. Andere verbanden zijn die met Hlóðyn, moeder van de Oud-Noorse Thor, Nerthus, een andere Germaanse godin die zoals Vrouw Holle een wagen bestuurde, en Frigg, Odins vrouw en hoogste godin van de Asen (die op haar beurt mogelijk dezelfde is als Freyja, hoogste godin van de Wanen). Bekende andere namen voor haar zijn Frau Guaden (of Wodan, ook bekend als Odin) en Frau Frekke (zie de gelijkenis met Frigg en Freyja) en er wordt ook beweerd dat zij de leidster was van de Wilde Jacht (wie bekend is met de oorsprong van Sinterklaas zal weten dat Odin gezeten op zijn ros Sleipnir vaker als dusdanig wordt aangeduid).

Tot zover haar naam. Maar wat deed ze ook alweer ? Wel, ze was dus de beschermster van vrouwelijke ambachten, in het bijzonder spinnen (weven), een activiteit die sterk verbonden is met magie en de andere wereld (herinner u de Katharen), net zoals Frigg. Spinnen en Kerstavond of de Twaalfde Nacht worden in delen van Duitsland waar Holda nog gevierd wordt nog steeds met elkaar in verband gebracht. Vrouw Holle werd ook geassocieerd met de wilde natuur, wilde dieren, afgelegen plaatsen en het weer. Als ze haar kussen opschudde, sneeuwde het, mist was afkomstig van haar vuur, en de donder werd gehoord als ze haar vlas spon. Van Holle wordt ook gezegd dat ze de beschermster van kinderen is, wiens zielen de wereld binnenkomen via een heilig meer dat zij in bezit heeft, maar ook dat ze in meren en fonteinen rondspookt en daar gezien wordt als een badende en weer verdwijnende Witte Vrouwe (cfr. Witte Wieven), net zoals Nerthus. En we hebben natuurlijk al verteld dat ze een van de veronderstelde leiders van de Wilde Jacht is.

Wat we echter niet wisten, en leerden van Krekelberghs artikel, is dat in sommige delen van Duitsland Vrouw Holle werd beschouwd als de Korenmoeder. Als de dorpelingen het koren maaiden, lieten ze een aantal schoven staan, versierden die soms met bloemen en riepen Frau Holle (ook Fru Gaue of Fru Gode) aan of lieten de schoven gewoon achter voor haar. Van de Korenmoeder naar Holles laatste bezigheid is slechts een kleine stap: hoewel de Korenmoeder als een positieve verschijning werd gezien in het heidense geloof, maakte de katholieke kerk er geleidelijk een demon van en werd Vrouw Holle een heks. In oude kerkelijke documenten werd ze geïdentificeerd met de godin Diana, maar vanaf het begin van de elfde eeuw werd ze aangeduid als de leidster van heksen.

Hoewel er nog veel meer te vertellen valt over het onderwerp, willen we hier eindigen met ons verhaal. Vrouw Holle, een godin waarvan beweerd wordt dat ze de leidster van heksen is en misschien een andere benaming voor Hludana of Holda, de Germaanse doodsgodin (ook bekend als Hel) is namelijk … een van de belangrijkste karakters in De Maier-Files. Ze speelt een kleine rol in de gratis prequel, maar begint een hoofdrol te spelen in Boek 1 – De Inwijding (verschijnt deze maand). Nu we er aan denken, in dat boek maait ze de vijanden neer.

Nu, waarom zouden we dat karakter Vrouw Holle noemen ? Wel, omdat er meer achter De Maier-Files zit dan je zo op het eerste ogenblik zou zeggen. Zoals we al zeiden: het is een verhaal over geheime diensten en verdekte oorlogen, maar ook over UFO’s en … heksen. Wil je er meer over weten ? Lees dan de prequel en koop Boek 1. Wanneer zal dat verschijnen ? Schrijf nu in op onze gratis nieuwsbrief, ontvang de prequel in hoge resolutie, en we houden u op de hoogte.

Illustratie hierboven: Vrouw Holle wekt Dorn uit het dodenrijk bij de Externsteine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten