10/06/2014

De Hessdalen-lichten

Beeld uit Boek 1 - De Inwijding

Vorige week kwamen we via StumbleUpon toevallig – want zo werkt dat daar – bij een foto van de zogenaamde Hessdalen-lichten terecht. Een interessant fenomeen in de UFO-categorie (het gaat immers om, tot op heden, niet geïdentificeerde vliegende objecten), al is het maar omdat dít fenomeen door “echte” wetenschappers niét wordt afgedaan als denkbeeldig.

Het gaat, kort samengevat, om eigenaardige lichten die sinds de jaren 1940 (mogelijk zelfs eerder) gerapporteerd worden in de Hessdalen-vallei in Noorwegen. De activiteit nam in de eerste helft van de jaren 1980 in dusdanige mate toe – de lichten werden toen tot 20 keer per week gezien – dat er uiteindelijk werd overgegaan tot ernstig wetenschappelijk onderzoek naar het fenomeen, leidend tot het in 1998 installeren van het volautomatisch onderzoeksstation Hessdalen AMS en het opstarten van het EMBLA-programma, een samenwerking tussen Ostfold University College en de Italiaanse Consiglio Nazionale delle Ricerche.

De lichten zijn doorgaans helder, wit of geel, van onbekende oorsprong en staand op of zwevend boven grondniveau, maar voor de rest kan er tot nog toe weinig met zekerheid over gezegd worden. Wegens de overweldigende aanwezigheid van ertsen in de vallei – er zou een voorraad zitten die beduidend groter is dan wat er oorspronkelijk in het nabije, en aan het begin van de Tweede Wereldoorlog fel bevochten, Roros zat – worden de lichten wél nogal vaak in verband gebracht met mineralen.

Dat laatste is ook wat de nieuwste theorie ter zake doet. Wetenschappers zijn er namelijk van overtuigd geraakt dat de lichten gevormd worden door een soort van natuurlijke, ondergrondse “batterij” gecreëerd door metaalachtige mineralen in reactie met de zwavelhoudende rivier Hesja die door het gebied stroomt. Aan de ene kant van de rivier zouden namelijk zink- en ijzerhoudende rotsen zijn, aan de andere kant koperhoudende, en tussen die twee zou, via het zwavelhoudende water van de rivier, een elektrische stroom op gang komen. Uit dat proces zouden dan weer bellen van geïoniseerd gas ontstaan als de zwaveldampen van de Hesja reageren met de vochtige lucht van de vallei. Het feit dat de geologie van de vallei ook electromagnetische lijnen vormt, zou verklaren waarom de lichtbollen bewegen (in sommige gevallen zweven ze rustig rond, in andere gevallen halen ze snelheden tot 8 kilometer per seconde).

De lichtbollen maken overigens geen geluid, lijken koud en laten geen brandplekken achter op de grond, maar doden bij contact kennelijk wel de microben in die grond. Sommige andere experten zijn dan ook van oordeel dat de bollen een soort plasma zijn (dat kan ook koud zijn en microben doden, maar vereist hoge temperaturen en energie om geproduceerd te worden), andere dat het (ondanks het feit dat er geen brandplekken worden achtergelaten) toch om een soort bolbliksems gaat, omdat soortgelijke fenomenen in China werden waargenomen, al toont analyse van de Hessdalen-lichten aan dat daar ook – en dat metaal is alleen in de Scandinavische landen te vinden – scandium in zit. Niet weinig wetenschapper zijn er intussen van overtuigd dat in het oplossen van het raadsel misschien ook een nieuwe manier kan gevonden worden om energie op te slaan, iets wat voor het op een dergelijke manier vasthouden van plasma in elk geval zou nodig zijn.

Wij van De Maier-Files hebben geen probleem met die mogelijkheid, maar deze “oplossing” zegt natuurlijk niets over het duidelijk in de ene periode veel actiever zijn van het fenomeen dan in de andere, noch over het feit dat in de vallei bij verschillende gelegenheden is waargenomen dat grote stukken gras – met een gewicht tot 2000 kilogram - perfect rechthoekig waren uitgesneden en zonder knikken of scheuren ettelijke meters verplaatst, waarbij het onderliggende gesteente werd blootgelegd, een gegeven dat door bewoners van de vallei ook wordt geassocieerd met de lichten.

Nu ja, in De Maier-Files duiken ook wel eens rare lichten op. En, nee, we gaan u daar niet meteen een verklaring voor geven. Koop Boek 1 – De Inwijding als het zover is en u zal er toch al iets meer over vernemen. Intussen kan u natuurlijk al onze gratis prequel lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten