11/03/2014

Verkiezing van de beste belgische strip

Even voorstellen: Heinz Mueller - De Maier-Files - Boek 1

In het kader van de Boekenbeurs (voor de niet-Vlamingen: het grootste boekenevenement in Vlaanderen) organiseert Boek.be dit jaar ook een verkiezing van de beste belgische strip. ’t Is te zeggen: een jury van “stripexperts” heeft een “shortlist” opgesteld, daaraan zijn op de een of andere manier vijf “wildcards” toegevoegd, en daaruit mag het brede publiek nu kiezen.

Op die “shortlist” volgende albums: “Het gele teken” van Edgar P. Jacobs, “De inwijding” van Comès, “Brüsel” van Benoit Peeters en François Schuiten, “Album 26” van Merho, “De liefhebbers” van Brecht Evens, “De Zwarte Smurfen” van Peyo, “Grand Prix” van Marvano, “Het zotte geweld” van Joris Vermassen, “De gewetenloze erfgenamen” van Hermann, “De koningin van Onderland” van Jef Nys, “De juwelen van Bianca Castafiore” van Hergé, “De Daltons breken uit” van Morris en Goscinny, “De hoed van Geeraard de Duivel” van Marc Sleen, “QRN op Bretzelburg” van Franquin en Greg, “De zwarte madam” van Willy Vandersteen, “De boogschutters” van Rosinski en Van Hamme, “Toen David zijn stem verloor” van Judith Vanistendael, Peter Verwey en Christel Geelen, “Zwarte Vrijdag” van Vance en Van Hamme, “Zoo, deel 3” van Frank en Bonifay, “Zwartkijken” van opnieuw Franquin, “De ‘U’-straal” van opnieuw Edgar P. Jacobs, “Frommeltje en Viola – Integraal” van Hislaire, “Avontuur in San Doremi” van Pom, “Rumberley” van Lambil en Cauvin, en “De Chninkel” van opnieuw Rosinski.

Toegegeven, een aantal van die albums kennen we niet, maar dat is niet één van de redenen waarom we uit dit lijstje geen keuze kunnen maken. Bij die redenen vinden we wel onder andere het feit dat hier alleen staande “graphic novels” vergeleken worden met één enkel album uit een hele serie, dat sommige tekenaars een duidelijke voorsprong krijgen ten opzichte van andere, dat het beste werk van in het lijstje staande tekenaars dikwijls niét in het lijstje staat, en dat andere – toch verre van onbekende - tekenaars met volgens ons schitterend werk gewoon niet in dat lijstje opduiken.

Zelfs los van het feit dat er bij het samenstellen van de “shortlist” in de eerste plaats gekozen lijkt te zijn voor een min of meer evenwichtige mix tussen “klassieke” auteurs en nieuwe, tussen de series die in massa verkocht zijn en de eerder “artistieke” producties, tussen nieuwe albums en oude, hebben wij dus een bezwaar tegen het kiezen van, bijvoorbeeld, “Brüsel” uit de serie “Duistere Steden” (het werk van Schuiten en Peeters haalt ons inziens altijd een enorm hoog niveau en wij zien geen enkele reden om “Brüsel” boven, pakweg, “De Archivaris” te kiezen), “De gewetenloze erfgenamen” uit de serie “Jeremiah” (niet alleen omdat het werk van Hermann met de jaren steeds beter is geworden, maar ook omdat bijvoorbeeld “De bloedbruiloft”, een van zijn one-shots, niet in het lijstje staat), of “QRN op Bretzelburg”, omdat ook vele andere tekenaars dan Franquin schitterend werk geleverd hebben in de serie “Robbedoes en Kwabbernoot”.

Interessanter had ons een verkiezing van beste belgische striptekenaar geleken, maar dan zouden we in de “shortlist” toch nog steeds mensen als François Craenhals (“De koene ridder”, “Pom en Teddy”), Paul Cuvelier (“Corentin”, “Epoxy”), Renaud Denauw (“Jessica Blandy”, “Venus H.”), Dupa (“Dommel”), Serge Ernst (“Knipoogje”, “William Hazehart”), Jean-Claude Fournier (“Robbedoes en Kwabbernoot”), Tome en Janry (weerom “Robbedoes en Kwabbernoot”), Jean-Claude Servais (“Bosliefje”), Franz Drappier (“Lester Cockney”, “Lotusbloem”), Philippe Francq (“Largo Winch”), Yves Swolfs (“Durango”, “De prins van de nacht”, “Legende”), Ptiluc (“Pacush Blues”), Philippe Delaby (“Murena”, “De klaagzang der verloren gewesten”), Griffo (“Vlad”), Gazzotti (“Soda”), Bernard Vrancken (“I.R.$.”), Olivier Grenson (“Niklos Koda”), en Sokal (“Canardo”) gemist hebben.

Nee, we missen té veel werk en té veel mensen in de “shortlist” om een eerlijke keuze te kunnen maken. Daarom voegen we aan de keuzes graag de onze toe: het zéér binnenkort te verschijnen album 1 van De Maier-Files: “De inwijding”. Wie al een voorproefje wil kan de gratis prequel tot De Maier-Files hier hier lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten