8/27/2014

Werd Google Images gehacked door Energetic Bear (Crouching Yeti) of Dragonfly ?

Eigenaardig genoeg lijkt het nieuws rond de problemen met Google Images de Belgische kranten niet bereikt te hebben, hoewel het toch over het hele internet te vinden was. Nogal bizar aangezien die kranten wél de neiging hebben verslag uit te brengen over minder interessante zaken zoals Sophie Ferrara, een vrouw in Maryland (USA) die de oudste Facebook-gebruiker zou zijn, of een rapper in Kansas City (Missouri, USA) die zijn ding doet op de muziek van Mozarts Turkse Mars.

Hoe dan ook, Google Images gaf gisteren toch rare resultaten, hoewel niet overal en niet voor iedereen: beelden van een of ander auto-ongeval kwamen tevoorschijn bij mensen die in Google Images op zoek waren naar, bijvoorbeeld, puppies. We zeiden “een of ander auto-ongeval” omdat onze kennis van het Oekraïens of Russisch niet goed genoeg is om te weten of dat auto-ongeval gebeurde in Rusland, zoals algemeen wordt aangenomen. Het originele beeld lijkt in ieder geval van een Oekraïense nieuwssite (Karpatnews) te komen, die het artikel over het ongeval postte in 2012. Mensen die beter Oekraïens of Russisch lezen dan wij worden uitgenodigd ons te laten weten of het artikel het over een Russisch of Oekraïens ongeval heeft. En terwijl ze bezig zijn: vertel ons of er ook namen genoemd worden in het artikel.

Google Images gehacked

Nu, het probleem werd gisteren opgelost – hoewel er mensen zijn die beweren nog steeds problemen te hebben, wat kan liggen aan het niet schoonmaken van hun browsercache of het niet verwijderen van hun DNS-cache -, maar werd Google Images nu gehacked of niet ?

Wel … Google levert daar geen commentaar over. Een woordvoerder zei dat het een “intern probleem” betrof, niet meer en niet minder. Maar wij zijn, om een of andere reden, nog niet vergeten dat er een Russische hackersgroep is die bekend staat als Energetic Bear of Dragonfly. Deze groep is actief sinds op zijn minst 2011 en werkt, volgens mensen bij Symantec, een standaardweek, van 9 tot 6, in een oost-Europese tijdzone, wat er – zelfs los van de schijnbare middelen, omvang en organisatie – op lijkt te wijzen dat een overheid erbij betrokken is. Wetend dat Google al eerder het slachtoffer werd van hackers, herinner u Operatie Aurora van het Elderwood Project op het einde van 2009, zouden wij er zeker niet van opkijken als het “Russische auto-ongeval”-incident uiteindelijk toch het werk van hackers blijkt te zijn …

Meer over geheime operaties, bedekte oorlogen en afgescheurde beschavingen in De Maier-Files. Gratis prequel beschikbaar op onze website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten